16

Stemchecker Groen

Deze stemchecker bevat stellingen uit moties en voorstellen van de afgelopen raadsperiode. De vragen die je zult krijgen hebben allemaal betrekking op groenvoorzieningen en duurzaamheid.

1 / 5

Er moet een kwartiermaker aangesteld worden om het ondertunnelen van de Beatrixlaan te onderzoeken.

2 / 5

Ondernermers moeten actief aangespoord worden om te verduurzamen, bijvoorbeeld door samen te werken met Zon op Rijswijk.

3 / 5

Rondom sportpark Elsenburg komen ecologische zones.

4 / 5

Het behouden en beschermen van dieren en natuur moet een uitgangspunt worden van beleid.

5 / 5

Er moeten 1100 woningen gebouwd worden in Pasgeld.

Groen Rijswijk: Slechtste jongetje van de klas

Er zijn verschillende onderzoeken op het gebied van duurzaamheid en op allemaal bungelt Rijswijk onderaan de ranglijst. Rijswijk staat op plek 371 van de 393 op ‘duurzame gemeenten’ met een 3,9. In de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten staat Rijswijk op plek 312. Volgens de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex staan we op plek 216. En vergeet niet dat we de meest vieze lucht van Nederland hebben, na Rotterdam. We roken volgens Milieudefensie dagelijks bijna zeven sigaretten mee. We wekken bijna drie keer zo weinig duurzame energie op als gemiddeld in Nederland, op 1 januari zijn we er al doorheen.


Een groot deel van ons groen komt voort uit de parken ten zuiden van de A4 en van gebieden zoals Pasgeld. En laat de gemeente nou net van plan zijn om die ook vol te bouwen de komende jaren.


Hieronder hebben we een aantal raadsvoorstellen en moties verzameld op het gebied van groen en duurzaamheid. De stemuitslagen geven een goed beeld van hoe de Rijswijkse gemeenteraad de bovenstaande wapenfeiten de afgelopen jaren heeft weten te verwezenlijken.